Yeniceşıhlar köyü direniyor

Mudurnu Yeniceşıhlar köyündeki taş ocağı için köy halkı birlikte direniyor. Köyün üst kısmında faaliyet gösteren  taş ocağını istemeyen Yeniceşıhlar köylüleri ocağın durdurulmasını istiyorlar.

Yeniceşıhlar Köyü Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Sinan Cantürk “Köyümüzün yakınında Munduşlar köyü mücavir alanında bulunan iki adet taş ocağı olarak kullanılan alan varken Yeniceşıhlar Köyü mücavir alanında bulunan tarihi ve doğasıyla yayla ve doğa turizmi açısından önemli potansiyeline sahip olan tescilli doğa yürüyüş parkuru olan ve Orman vasfı taşıyan bir araziye, ağaçlar kesilerek taş ocağı açılmak isteniyor.

Tarih, kültür, termal kaynaklar, inanç ve yayla turizmi açısından çok önemli potansiyele sahipken, son yıllarda bilinçsizce tarım arazilerine yapılan tavuk çiftlikleri atıkları nedeniyle tehdit altındadır. Günümüzde yayla turizmi önem kazanmış ve ihtiyaç duyulur hale gelmişken orman vasfı taşıyan araziler köylünün hiçbir bilgisi ve rızası olmadan taş ocaklarına kiralanıyor. Çevresel Etki Değerlendirme raporu alınması gereken proje, küçük alanlar için alınan izinlerle ve “ÇED Gerekli Değildir ” diyerek 3000 m2 (üç bin) ruhsat alınmış ve idari mahkemeye ruhsat iptal davası açmamıza rağmen faaliyetine devam etmek istemektedir. İlgili firma ve ruhsata onay veren ilgili kurumlar tarafından, ormanı bekleyen yangında kazma kürek koşan köylüye bilgi verilmemiş ve görüşü alınmamıştır” dedi.

Köyümüz için sorun teşkil ediyor

Bu alanların kendileri için kutsal olduğunu söyleyen Sinan Cantürk; “Ağaç katliamının yanında köyümüzün ana kullanım suyunu temin ettiğimiz alana ve tahsisli suyumuzun Akpınar Güngörmez mevkiine yakınlığı ve bölgede yapılacak dinamit, iş makinesi vb. yapılacak bir çalışmada zarar gören su hattı tamir edilme yükümlülüğü olsa bile iş makinesi ve patlatma ile su kaynağımız zarar görecektir ve tekrar geri getirme imkânı olmayacaktır. 

Ayrıca kuş uçurma mesafe de olarak köye ve tarım arazilerine yakınlığı nedeniyle zarar verebileceği gibi adı geçen bölge orman bitki örtüsü, endemik bitki çeşitliliği, anıt ağaçlar, fındık bahçesi, ceviz bahçesi. Bolu Belediyesinin sosyal sorumluluk projesi kapsamında oluşturduğu Doğa turizmi açısından önemli potansiyele sahip olması nedeniyle ‘Yeniceşıhlar köyü, Semerler Mahallesi Kuzalıç Köyü ve Samsa Çavuş Doğal Yürüyüş Parkuru ve tarihte atalarımızın altında gölgelendiği, savaşlara uğurlandığı, köyümüz halkı tarafından kutsal sayılan bir alan olması, hayvanlarını otlattığı bu günde köylümüzün aynı amaçla kullandığı bir bölgedir. Taş ocağının faaliyete başlaması halinde taşımacılık yapılacak yol köyümüz girişinden yapılacaktır. Bu yol etrafında yerleşim yerleri, iş yerleri, kümesler mevcut olup çocuklarımızın oyun oynadığı çayırlar bulunmaktadır. Ağır tonajlı yük kamyonlarının köyümüz girişindeki yolu kullanacak olması da sorun teşkil edecektir. Yukarıda bahsettiğimiz ve şu an öngöremediğimiz başka nedenlerle köyümüz yakınında taş ocağı açılmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Yeniceşıhlar köyüne destek için sivil kuruluşlar,  Bolu milletvekilleri Ali Ercoşkun, Tanju Özcan, doğada tek başına programı yapımcısı Serdar Kılıç köye giderek bilgi aldılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir