Gün geçtikçe Taşkesti ve çevresi değerlenmekte, çeşitli projelere kapısını açmakta. Yakın zaman kadar köylümüzün geçim kaynağı olan tarım,ormancılık ve hayvancılıkla birlikte bölgeye yapılan ve yapılmaya devam eden Termal tesisler, villalar, kamplar gibi birçok tesiler ile birlikte Taşkesti nüfusu artmakta ve yeni iş kapıları olmakta.
Son yıllarda Karacasu köyüne yapılan Sarot Termal tesisleri, Ilıca köyüne yapılan Sarot otel ve bazı köylerimize yapılmakta olan villalar neticesinde yöre turizm bakımından canlandı diyebiliriz.
Çok yakın zamanda bölgemizde yapılması planlanan yeni bir proje ile adından söz ettirmekte. Birçoğumuz bu projeyi biliyoruz yada ilk defa burdan okuyacaksınız. Yapılması planlanan proje Hes projesi.
Hes Nedir?
Hes su gücünden faydalanarak enerji elde etmek için akarsulara kurulan Hidroelektrik Enerji Santrali nin kısaltılmışıdır.Hidroelektrik enerji hızla akan suyun enerjisiyle döndürülen elektrik jeneratörlerinden elde edilen elektriktir.Hidroelektrik enerji satralleri içme,kullanma ya da sanayi suyu sağlamak amacıyla ırmakların önü kesilerek oluşturulan baraj göllerinde kurulmaktadır.
Taşkesti Hes projesi; “Karacasu Mudurnu Çayı’na birleştiği yerde inşa edilecek olan Göksu Regülatörü’nden alınacak suların regülatörün 12 750 m uzunluğunda bir iletim kanalından sonra sağ sahilde inşa edilecek olan HES’te düşürülmesi amaçlanmıştır. Mudurnu Çayı üzerinde 460,00 m talveg kotunda yapılacak regülatörden 463,00 m kotundan alınacak suların 310,00 m kotunda inşa edilecek olan santrala düşürülerek elektrik enerjisi elde edilmesini sağlayacak tesisler önerilmiştir. Göksu Regülatörü, 12 750 m uzunluğunda iletim kanalı, yükleme odası, 350 m uzunluğundaki cebri boru, kurulu gücü 16,94 MW ve yıllık enerji üretimi 62,41 GWh/yıl olması planlanmaktadır.”
Bildiğim kadarıyla bu proje kapsamını altında kalan yerlerin istimlak edildiğini biliyorum.
Peki Hes projesi faydalı mı? zararlı mı?
Öncelikle bu proje yıllar öncesinden vardı da bizler yeni mi öğreniyoruz?
Sarot Termal tesisleri yapılırken Saro termal afişlerinde “Bolu’da denize girdiniz mi” sloganı ile ilgi çeken tesis yöneticileri bu Hes projesinden haberleri varmıydı? Nitekim Hes projesinin başlangıç yeri Sarot Termal tesislerinin hemen altı. Proje Bolu – Sakarya sınırında son bulacak olması ise ayrı bir konu.
Bolu siyasi temsilcilerimiz bu proje için uyuyorlar mı? Proje neden Bolu sınırlarından yapılıyor? Bu Proje Sakarya sınırları içinde olsa bu kadar sessiz kalınırmıydı? Bilindiği üzere Mudurnu çayı Sakarya sınırlarında daha çok çoğalmakta ve daha geniş bir arazi varken; suyun ve arazinin daha az olduğu bu bölgeye yapılıyor?
Karacasu, Ilıca, Bekdemirler köylerinin en çok tarım alanı bulunduğu bölgeye yapılması ile tarım arazileri yok olacağı kesin.
Aynanın diğer yönü ise geçimlerini zar, zor geçiren köylülerin Hes projesinde değerlenecek tarım alanları sayesinde rahatlayacakları. Şu anda ovadaki tarlasını satacak olan vatandaşın tarlasına talep çıkmayacağı gibi, talep çıksa bile değerinin çok altında satılacağı bir gerçek.
Hes projesi ile doğal yaşama zarar vereceği aşikar, ayrıca Mudurnu çayındaki canlılarda zarar görecektir. Türkiye nin birçok yerinde hes projeleri yapılmakta ve tüm Hes projelerine vatandaşlar karşı olmasına rağmen yöremizden tek ses bile çıkmaması asıl düşündüren durum. Yoksa bizim yöremiz Hes’in faydaları konusunda çok mu bilinçli.
Bu proje ile ülkemize yaklaşık 62 GWH enerji üretilecek.
Yöremizde yapılması planlanan Hes projesi hakkında yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz.
Belki hesin bekçisi işçisi falan taşkestide ikamet eder de esnaf üç beş nasiplenir.Kışın sokaklar bomboş sinek avlıyoz …
enerjide dışa bağımlılık heleki ürettiğimiz elektriğiin yüzde seksenini doğal gazdan ürettiğimizi düşünecek olursak dışa bağımlı kalmaya devam edeceğiz demektir bu tür enerji santrallerini kurmadığımız sürece hiçbir zaman tam bağımsız bir ülke olamayacağız diğer yandan akıp giden suyun faydalı bir işe yaradığını göreceğiz yıllarca mudurnu tavukçuluğun verdiği zararı hesin canlılara vermeyeceği aşikardır yöre halkı içinde bir iş imkanıdır…